Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Jsme specialista
v oboru magnetické separace

Vyvíjíme, vyrábíme a aplikujeme zařízení pro magnetickou separaci. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábíme přesně na míru podle vašich potřeb.

27. 6. 2024

Jak ochránit výrobní technologii při výrobě cihel? (případová studie)

Výchozí stav

Jedna z předních společností v oblasti výroby stavebních materiálů čelila problému s kovovými kontaminanty v jílu, který je základní surovinou pro výrobu cihel. Jíl je přepravován pomocí dopravníku.

Popis problému

Z předcházející technologie se uvolňují kovové úlomky, které kontaminují zpracovávaný jíl. Tyto kovy vážně poškodily výrobní linku a způsobily poškození technologie v hodnotě milionů korun. V technologii je instalováno síto o velikosti oka 50 mm. Kovové kontaminanty jsou však menší než 50 mm, takže nejsou sítem zachyceny.

Součástí stávající technologie byl detektor kovů. Jednalo se ale o zařízení staré desítky let, které neplnilo svoji funkci.

Řešení problému

Kovové kontaminanty nejsou pouze feromagnetické, ale mohou se vyskytovat i nečistoty z nemagnetických kovů. Z toho důvodu není postačující instalovat magnetický separátor, který zachytí pouze feromagnetické nečistoty. 


Abychom předešli dalším škodám, doporučili jsme zákazníkovi použít moderní detektoru kovů METRON 05 D. Vzhledem k vyšším teplotám suroviny, které se pohybují okolo 50°C, byla dodána speciální verze detektoru METRON 05 D-800/400. Tento detektor je teplotně odolný a jeho elektronika je přizpůsobena pro provoz v náročných podmínkách.

Šířka apertury je 800 mm a její výška 400 mm.

Výkonný detektor kovů dokáže v tomto materiálu detekovat kovovou kupičku o velikosti 6 – 7 mm.

Přínosy použití detektoru kovů METRON 05 D

Po instalaci nového detektoru kovů METRON05D-800/400 byla společnost velmi spokojena s jeho výkonem. Nový detektor prokázal výrazně vyšší efektivitu než předchozí model (detekce kovové kuličky o velikosti 6 – 7 mm!).

Celkově byl zákazník překvapen, o kolik výkonnější je nový detektor v porovnání s předchozím zařízením. Díky této investici se podařilo výrazně snížit riziko poškození výrobní linky kovovými kontaminanty, což přineslo významné úspory.

Od okamžiku instalace detektoru nebyla evidována žádná porucha technologie způsobená kovovými kontaminanty.

Využité zařízeníTunelový detektor kovů METRON 05 D

Výhody detektoru kovů METRON 05 D

  • Dvoudílný, rozložitelný tunelový detektor = snadná instalace
  • Bezúdržbový, dlouhodobý celoroční nepřetržitý provoz
  • Ekonomická varianta - atraktivní poměr cena/výkon
  • Robustní konstrukce detektoru pro maximální životnost
  • Osvědčen léty používání v náročném prostředí
  • Digitální zpracování signálu pro nejlepší detekci
  • Předdefinované, volitelné standardní režimy

Nahoru